Mycket besvärligt läge men inte katastrofalt

Med anledning av den delårsrapport som hälso- och sjukvården i landstinget igår redovisade höjer Östen Eriksson (kd) rösten. Enligt Eriksson är den ekonomiska situationen i sjukvården att betrakta som ”katastrofal”.

Låt mig vara den första att instämma i att situationen är mycket allvarlig. Prognosen pekar mot ett underskott på 246 miljoner kronor. I klartext innebär det att den sörmländska vården spenderat 96 miljoner kronor mer av skattebetalarnas medel än vad landstingsfullmäktige beslutat. Detta är självklart inte acceptabelt. Vi kan inte göra av med mer medel än vad som ryms inom den tilldelade budgeten.

Problemet med Erikssons brösttoner är att han väljer att bortse från det faktum att sjukvården gick in i 2011 med ett faktiskt underskott på minus 226 miljoner kronor. Med andra ord måste vården hantera ett underskott som funnits sedan åtminstone början av 2000-talet. Samtidigt ska nya ekonomiska utmaningar på närmare 50 miljoner kronor om året mötas. Detta ställer stora krav på såväl den politiska ledningen som tjänstemannaledningen.

Eriksson raljerar över vilka ”bortförklaringar” som majoriteten ska hänfalla till. Jag ska göra Eriksson besviken. Majoriteten kommer inte att ägna sig åt ursäkter. Tvärtom tar vi vårt ansvar. Vi har haft ansvar för landstinget sedan augusti 2008 och arbetar varje dag för att säkerställa en fortsatt god utveckling för medborgarna i Sörmland. Under våren har vi därför fattat ett antal beslut för att nå en ekonomi i balans – senast 2014. Beslut som varit svåra och smärtsamma men som vi är övertygade om är nödvändiga.

Min förhoppning är att Eriksson och övriga kristdemokrater i landstinget vill bidra i det arbete som kommer att behöva genomföras under de kommande åren. Ett arbete där verbala bredsidor i syfte att vinna kortsiktiga politiska poäng bör läggas åt sidan till förmån för en konstruktiv dialog.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: