Historieskrivning á la Östen Eriksson

I ett blogginlägg tecknar kristdemokraten Östen Eriksson en missvisande bild av hur Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna arbetat för att papperslösa och gömda flyktingar ska ges rätt till hälso- och sjukvård i Sörmland. Enligt Erikssons historieskrivning är det kristdemokraternas förtjänst i allmänhet och moderaternas i synnerhet att ett sådant beslut fattats. Låt mig instämma i att Kristdemokraterna arbetat förtjänstfullt med frågan om allas rätt till sjukvård. Detta var även något som jag framhöll i en intervju  med Sveriges Radio P4 Sörmland i måndags.

I en motion till landstingsfullmäktige som besvarades i april 2009 instämde majoriteten i kristdemokraternas syn på det orimliga i det faktum att ett stort antal människor i vårt land står utanför rätten till offentligt finansierad sjukvård. Utöver det som kristdemokraterna föreslog i nämnda motion valde majoriteten att även ge papperslösa och gömda flyktingar rätt till tandvård. Detta ”glömmer” emellertid Eriksson att nämna i sin blogg.

Jag finner det mycket märkligt att vi i majoriteten blir anklagade för att dra frågan i långbänk då det var våra tre partier som möjliggjorde för papperslösa och gömda flyktingar att för över två år sedan ges rätt till: ”Omedelbar sjukvård enligt § 4 i hälso- och sjukvårdslagen och omedelbar tandvård enligt § 6 i tandvårdslagen, sjukvård och tandvård som inte kan anstå samt mödrahälsovård, förlossningsvård, preventivmedelsrådgivning, vård vid abort samt vård och åtgärder enligt smittskyddslagen.”

Det hade varit hederligare om Eriksson i sin historieskrivning uppmärksammat detta beslut och i ärlighetens namn berättat för sina läsare att den förra majoriteten, där Kristdemokraterna ansvarade för hälso- och sjukvården, inte lyckades fatta något beslut i denna riktning. Låt oss glädjas åt det beslut som fattades 2009 och vara stolta över att landstinget nu tagit nästa steg vidgat rätten att även omfatta sjukvård, tandvård samt habilitering och hjälpmedel på samma villkor som för personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: