Blocköverskridande överenskommelse kring vinster i välfärden nödvändig

I söndags skrev jag på SVT Debatt om behovet av att nå en långsiktigt hållbar blocköverskridande överenskommelse kring vinster i välfärden. En överenskommelse som säkerställer att multinationella riskkapitalister inte tillåts smita undan sitt ekonomiska och moraliska ansvar genom tveksamma skattekonstruktioner. Men en överenskommelse som inte slår undan benen för de närmare 10 100 privata företag med färre än 20 anställda som idag bedriver en god vård och omsorg runt om i vårt land.

MItt inlägg har renderat en rad synpunkter och kommentaterar via e-post och sociala medier. Kritik har riktats mot mig för att jag inte som en god marknadsliberal står upp för fri företagsamhet i alla lägen. Kritik har riktats mot mig för att jag inte som en god socialliberal står upp tydligare mot multinationella riskkapitalister i alla lägen.

Jag vidhåller att en rakt igenom fri marknadsliberal syn på vinster i välfärden är lika felriktad som det vinstförbud som Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt förordar. Fokus ska istället vara verksamhetens kvalitet.  Alla invånare ska känna sig trygga med att den bästa vården och omsorgen erbjuds. Oavsett utförare. Det kräver ett långsiktigt hållbart beslut i Sveriges riksdag. Min absoluta förhoppning är att Folkpartiet Liberalerna sträcker ut handen till den politiska oppositonen och når en överenskommelse som säkerställer att en mångfald av utförare tillåts bidra till välfärdens utveckling. Idag, imorgon och i framtiden.

Annons

One Response to Blocköverskridande överenskommelse kring vinster i välfärden nödvändig

  1. Hans E Fredbäck skriver:

    Viss andel utförande må ske i egenregi, men lejonparten skall ske i konkurrens. Detta måste en liberal med bestämdhet framhålla! Konkurrens framtvingar effektivt utnyttjande av knappa skattemedel.

    Följande fakta är bra : Men en överenskommelse som inte slår undan benen för de närmare 10 100 privata företag med färre än 20 anställda som idag bedriver en god vård och omsorg runt om i vårt land.

    Vi är nog överens. Samarbeten är bra. Men visst kan saker diskuteras!
    /H-E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: