Ett orimligt beslut

Det är orimligt att Karolinska Universitetssjukhuset inte längre ska få förtroende att utföra avancerad transplantationskirurgi. Detta är det tydliga budskapet i den debattartikel som jag, Birgitta Rydberg, Maria Wallhager och sex andra ledande folkpartister presenterar i dagens upplaga av Dagens Nyheter.

Min bestämda ståndpunkt är att Karolinska Universitetssjukhuset är att betrakta som ett av Sveriges ledande universitetssjukhus. Ett högkvalificerat sjukhus som ska tillhandahålla en spetskompetens inom Sveriges folkrikaste region och som ska serva mer än halva landet. Karolinska Universitetssjukhuset är tätt kopplat till vårt världsledande medicinska universitet, Karolinska Institutet (KI). Att, som rikssjukvårdsnämnden beslutat, vingklippa Karolinska Universitetssjukhuset leder således till omedelbara och negativa konsekvenser för verksamheten som bedrivs på KI. En sådan utveckling är bekymmersam och missgynnar inte bara befolkningen boende i det enorma upptagningsområde i vilket Karolinska Universitetssjukhuset och KI verkar, även Sveriges totala kompetens inom hälso- och sjukvården vattnas ur.

Sahlgrenska i Göteborg är vårt ledande hjärttransplantationscentrum, där utförs ett fantastiskt arbete och kompetensen inom fältet håller världsklass. Även i Lund finns en likaledes briljant verksamhet som gör sitt för att positionera Sverige som en auktoritet inom transplantationssjukvården. Det centrala är att det inte finns något som säger att Sverige måste inskränka sig till att ha endast dessa två hjärttransplantationssjukhus. Inget i Riksdagens beslut och Lagen om rikssjukvård förespråkar en sådan begränsning. Den nuvarande ordningen står inför en omfattande och absolut nödvändig översyn. Den pågående debatten om vilka av våra sjukhus som är skickade att utföra hjärttransplantationskirurgi är enligt min mening såväl nödvändig som välkommen.

Under tiden fortsätter Karolinska Universitetssjukhuset att utföra hjärttransplantationer. Något annat vore orimligt, för sjukhusets, forskningens och framför allt patienternas skull.

Annons

5 Responses to Ett orimligt beslut

 1. […] Karolinskas hjärtläkares inlägg på SvD Brännpunkt i går, DN/TT. Sörmlands landstingsråd Thomas af Bjur bloggar […]

 2. […] hjärtläkarna på SvD Brännpunkt, DN/TT. Vår medskribent och Sörmlands landstingsråd Thomas af Bjur bloggar, liksom Mark […]

 3. Stefan Robertson skriver:

  Om jag skulle skada mina händer söker jag mig till en handkirurg som har gjort många operationer eftersom jag som tandläkare är beroende av dessa. Om jag behöver ett nytt hjärta vänder jag mig inte till ett sjukhus som gör ett fåtal transplantationer utan till hjärtkirurger som är vana vid detta ingrepp. Det är dags att man på KI förstår att Sverige har ett litet underlag för högspecialiserad vård och inte utsätta patienter för undermålig vård. Följer man resonemanget om avstånd osv bör man genomföra hjärttransplantationer på varje regiosjukhus. Jag betackar mig!

 4. Göran Wassenius skriver:

  Vilka blir konsekvenserna av er vägran följa rikssjukvårdsnämndens beslut? Tänk om övriga sjukhus, som också förlorat någon verksamhet, gör som Karolinska.
  Visst är Karolinska störst och bäst i det mesta men låg inte i framkanten, när det gäller hjärttransplantationer. Det gjorde däremot Sahlgrenska och Lund, som byggt upp en kapacitet som fyllde Sveriges behov, när Karolinska bestämde sig för att göra egna hjärtbyten. Det ledde till varningar för att det beslutet skulle leda till onödig och dyr överkapacitet. Karolinska fullföljde dock sina planer. Det är närmast komiskt att gå och anklaga de som följer nämndens rekommendationer för ”bypolitik”. Även Stockholm måste någon gång få finna sig i att vara den som drabbas av strukturrationaliseringar!
  Göran Wassenius

 5. …Additional Information ca be found here…

  […]I am not positive where you are getting your info, however good topic.[…]…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: