Folkpartiförslag får tummen upp från socialdemokrat

I en ledare i tidningen Folket http://tinyurl.com/l4dcok får Folkpartiets förslag om lärlingsanställningar http://tinyurl.com/ntm3wh tummen upp av socialdemokraten Fredrik Pettersson.

Det är ett välkänt faktum att flera länder i vårt närområde som har en avsevärt lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige, exempelvis Danmark, har ett utbyggt lärlingssystem. I korthet handlar det om att förlägga de praktiska yrkesutbildningar som idag sker på gymnasieskolorna till en verklig arbetsplats. Kontrakt tecknas mellan arbetsgivare och lärling. Arbetsgivaren avlönar lärlingen för dennes arbete. Systemet ger lärlingen en bättre kontakt med arbetslivet och leder även till att de kunskaper som förvärvas är sådana som verkligen behövs på en arbetsplats – oavsett om den teoretiska läroboken föreskriver något annat. Ett utbyggt lärlingssystem är något som gynnar såväl den unge, som får användbara kunskaper och ett jobb, och arbetsgivaren som får en anställd med rätt kompetens. Till skillnad från det danska systemet, där det inte finns någon åldersgräns för lärlingar, innebär Fp: s förslag att lärlingsanställningen blir en form av visstidsanställning med lägre lön som erbjuds gymnasiestudenter och ungdomar upp till 21 år.

Jag vill påminna om att syftet med lärlingsanställningar inte är att pressa ned lönenivåerna eller urholka anställningstrygghet eller kollektivavtal. Tvärtom handlar det om att under ordnade former få bukt med den ungdomsarbetslöshet som utestänger och passiviserar en hel ungdomsgeneration. Det går inte längre att blunda för detta problem och det är välgörande att även kloka socialdemokrater inser detta.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: