Bättre sent än aldrig

Ibland går det fort att ändra uppfattning.  I samband med dagens landstingsfullmäktige inledde det moderata oppositionslandstingsrådet Lotta Finstorp debatten kring tertialrapport 1 med ett tydligt budskap – det är absolut nödvändigt att lägga en tilläggsbudget. Ett agerande som låg i linje med det yrkande som den borgerliga oppositionen la fram vid landstingsstyrelsens sammanträde den 9/6. I det aktuella yrkandet hette det bland annat:

 Om de ekonomiska förhållandena väsentligen ändras under året ska landstingsstyrelsen initiera en reviderad budget för innevarande år. Vi anser att så nu borde vara fallet”.

Så långt var agerandet konsekvent i förhållande till tidigare agerande. Sedan äntrade det före detta moderata finanslandstingsrådet Gustaf Wachtmeister talarstolen och allt ställdes på ända. Inte för att hans argumentation var illa underbyggt. Tvärtom. Wachtmeister förde ett angeläget resonemang kring framtida utmaningar och behovet av att förena minskade kostnader med ökade intäkter. Det anmärkningsvärda var att det gick på tvärs med det som Finstorp tidigare talat sig varm för. Till skillnad från sin moderata partikamrat valde Wachmeister att ställa sig bakom majoritetens förslag till beslut med en smärre korrigering kring hur besparingen på 1 % skulle specificeras. Då inträffade det anmärkningsvärda. I snabb takt anpassade sig övriga företrädare för den borgerliga oppositionen till den ändrade situationen och vid voteringen ställde sig moderater, centerpartister och kristdemokrater bakom majoritetens förslag (med undantag av ovan nämnda specificering).

För Den nya majoriteten är det glädjande att den borgerliga oppositionen väljer att stödja det nödvändiga beslutet att ge nämnderna i uppdrag att förbättra årsresultatet för 2009 med motsvarande 1 procent av budgeterade kostnader. Den besvärliga ekonomiska situationen kräver samsyn och jag hoppas att oppositionen ska vara en konstruktiv kraft i detta arbete.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: