Ökad samverkan stärker vårt land

Idag skriver jag, tillsammans med Åsa Kullgren (S) och Ann-Sofi Jacobsson (MP) i Svenska Dagbladet om vikten av att inte stänga några dörrar för samverkan i andra regeringskonstellationer än den nu rådande.

Under decennier har det svenska välfärdssamhället formats genom breda överenskommelser i viktiga frågor. Politiska partier – såväl till höger som vänster, fackföreningar, näringsliv, föreningsliv och enskilda individer har tillsammans diskuterat sig fram till långsiktiga lösningar. En ordning som gjort Sverige till ett unikt land där det finns en gemensam syn i alla läger om att ingen ska tillåtas att lämnas åt sitt eget öde. Uppbyggnaden av allmänna förskolor, en trygg sjukförsäkring, en allomfattande föräldraförsäkring och stabilt pensionssystem är exempel på sociala skyddsnät som bidragit till att skapa trygghet och göra Sverige starkt.

Mot bakgrund av denna historiska utveckling är det, enligt min mening, tråkigt att det svenska politiska landskapet alltmer kommit att polariseras. Den gängse bilden som nu förmedlas är att det finns två block som står mot varandra. Punkt. Jag ställer inte upp på detta. För Folkpartiet har samverkan och pragmatism gjort att vårt parti kunnat påverka den svenska samhällsutvecklingen i en liberal riktning. Vi har inte duckat för att ta itu med svåra frågor tillsammans med andra partier i syfte att hitta lösningar som är till gagn för medborgarna i vårt land.

Sedan 2004 har Folkpartiet samverkat inom ramen för Alliansen. Det har varit ett konstruktivt och givande samarbete. En rad viktiga uppgörelser har slutits och de fyra borgerliga partiernas regeringsduglighet ifrågasätts allt mer sällan. Så långt allt väl. Min utgångspunkt är emellertid att Folkpartiet alltid ska söka få maximalt genomslag för liberala värdering. För att det ska vara möjligt är det min bestämda uppfattning att mitt parti inte, innan valet 2014, ska stänga dörren för blocköverskridande samverkan. Det centrala är att Folkpartiet kan genomföra en liberal politik i en majoritetsregering som inte är beroende av passivt stöd från Sverigedemokraterna. En regering som kan vara blocköverskridande. Stäng inga dörrar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: