Höjd lön för samtliga sjuksköterskor inom Hälsoval Sörmland

Sedan Hälsoval Sörmland infördes den 1 januari 2010 har antalet besök inom primärvården har ökat varje år. Telefontillgängligheten har förbättrats. Antalet vårdgivare har blivit fler och valfriheten stärkts. Idag finns det 9 privata och 17 landstingsdrivna vårdcentraler i vårt län. Det är svårt att hävds något annat än att reformen varit en remarkabel succé.

I landstingsbudgeten för verksamhetsåret 2013 avsatte Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna särskilda medel i syfte att höja sjuksköterskornas löner. Utgångspunkten var att utbildning ska löna sig och synas i lönekuvertet. En ambition som resulterade i ett avtal med Vårdförbundet där den genomsnittliga löneökning blev närmare 9 procent.

När landstingsstyrelsen kommande tisdag ska fatta beslut om ytterligare finansiering avseende medel till såväl länssjukvården och primärvården för sjuksköterskornas löner har det uppstått diskussioner kring de privata vårdgivarna inom Hälsoval. För att undanröja alla eventuella tvivel kring var FP, MP och S står meddelade majoriteten igår att medel kommer att gå till samtliga vårdgivare – såväl privata som landstingsdrivna vårdcentraler. Något som personallandstingsrådet Greger Tidlund utvecklat i en intervju i Dagens Medicin. Konkurrensneutraliteten kommer således att upprätthållas och beskedet från majoriteten är att vi även fortsättningsvis kommer att ha en positiv inställning till olika utförare inom den sörmländska primärvården. Kring det behöver inga tvivel råda.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: