Sverige ska vara ett öppet land

I dagens upplaga av Södermanlands Nyheter skriver jag om vikten av att Sverige förblir ett öppet land. Inte minst mot bakgrund av att vi står inför en omfattande arbetskraftsbrist inom en rad områden under de kommande åren. Allt färre yngre kommer att behöva försörja allt fler äldre.

Ett högkvalitativt utbildningssystem som ger den enskilde individen möjlighet till omskolning och vidareutbildning under sin yrkeskarriär är en viktig pusselbit för att möta dessa utmaningar. En annan är att främja en ökad rekrytering till de yrken som kommer att behöva arbetskraft i framtiden. Hälso- och sjukvård är ett sådant område.

Därtill behöver Sverige vara ett öppet land som välkomnar välutbildad arbetskraft från andra länder. När var tredje läkare i vårt land är född utanför Norden är det uppenbart att stora delar av vården skulle sluta fungera om möjligheten att bege sig till Sverige för att arbeta begränsades eller helt upphörde. En fortsatt hög arbetskraftsinvandring är därför absolut nödvändig om den svenska ­välfärdsmodellen ska kunna värnas och utvecklas i dag, i morgon och i framtiden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: