Att ta ansvar för hela landstingets verksamhet

Igår fattade landstingsfullmäktige beslut om en historisk satsning på ett nytt länsmuseum i Nyköping. Ett beslut som fattades i politisk enighet mellan Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Endast Moderaterna och Sverigedemokraterna uttalade en avvikande uppfattning.

Våren 2008 satte Folkpartiet ner foten i den dåvarande politiska majoriteten och meddelade att vi inte kunde ställa upp på en om- och tillbyggnad av den dåvarande konsthallen i Nyköping. Vårt beslut handlade inte om en ovilja att värna kulturverksamheten i länet utan hade sin grund i det faktum att landstinget, vid det tillfället, befann sig i en mycket besvärlig ekonomisk situation. Det var därför inte ekonomiskt förvarbart att gå vidare med projektet.

Idag är emellertid situationen en annan. Landstinget har ordning på ekonomin. Det finns ekonomiska förutsättningar för att genomföra en nödvändig investering till gagn för kulturverksamheten. Till skillnad från den lösning som diskuterades för 5 år innebär gårdagens beslut att ett nytt länsmuseum byggs på en attraktiv plats i länets residensstad. Ett beslut som skapar möjligheter att forma effektiva och funktionella utställningslokaler, pedagogiska verkstäder, hörsal, restaurang och butik. Ett beslut som även innebär att samarbetet mellan landstinget och Nyköpings kommun fördjupas då kommunen är villig att ta ett betydande ekonomiskt ansvar för det museum som byggs.

Att ta ansvar för kulturverksamheten i vårt län står inte i motsättning till andra verksamheter i landstinget. Det finns inget motsatsförhållande mellan investeringen i ett nytt museum och de omfattande investeringar som pågår och som under de kommande åren ska genomföras inom den sörmländska vården. Beslutet om ett nytt museum innebär inte att andra prioriterade fastighetsobjekt inom vården  senareläggs. För att vara tydlig. Majoriteten avser att i juni månad lyfta en tioårig investeringsplan för beslut i landstingsfullmäktige. En investeringsplan som innebär omfattande nybyggnationer och ombyggnationer på länets samtliga sjukhus. Det handlar bland annat om nya akutmottagningar och nya operationsavdelningar på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset. Omfattande satsningar vars syfte är att skapa en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och en läkande vårdmiljö för våra patienter.

Till skillnad från M och SD var majorieteten, med stöd av C, V och KD, eniga om att det var hög tid att gå från ord till handling. Att dra beslutet i långbänk, att kräva ytterligare utredningar eller fördjupade analyser skulle enbart inneburit att vidareutvecklingen av kulturverksamheten i vårt län sköts ytterligare på framtiden. Det skulle även inneburit en fortsatt dålig arbetsmiljö för våra medarbetare och riskera att leda till att verksamheten avstannar och till sist stagnerar.  Något som skulle varit mycket olyckligt. Gårdagens beslut var därför absout nödvändigt för att ge förutsättningar för våra kompetenta medarbetare att erbjuda en fungerande, angelägen och viktig museiverksamhet. Det är Sörmlänningarna värda. Ytterst handlar det om att ha det politiska modet att ta ansvar för hela landstingets verksamhet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: