Ökad valfrihet i Sörmland

Frågan om medfinansiering inom ramen för den skattefinansierade hälso‐ och sjukvården är en omdiskuterad fråga. Problemtiken kretsar främst kring det rimliga i att en patient ska kunna betala ur egen plånbok för att finansiera delar av sin behandling. Från politiska partier såväl till höger som vänster har det höjts röster för att medfinansiering skulle riskera att leda till att en urholkning av den solidariska sjukvårdspolitik som i årtionden värnats i vårt land. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att redan idag får patienter stå för en betydande del av kostnaden vid tandläkarbesök, sjukresor och inköp av läkemedel. Inom vården har patientavgifterna successivt höjts och utgör i praktiken redan en form av medfinansiering.

Ett ingrepp som diskuterats flitigt i anslutning till medfinansiering är katarakt eller grå starr. Idag erbjuder den offentliga vården en standardlins som snabbt läks fast och där korrigeringar är svåra att genomföra om patienten inte är nöjd med resultatet. Det finns även möjlighet att erbjuda avancerade linser som korrigerar brytningsfel som översynthet, närsynthet, astigmatism och som gör att patienten slipper läsglasögon. Trots detta är standardlinsen det val som erbjuds. Orsaken stavas pengar då den avancerade linsen kostar cirka 10 000 kronor mer per öga än standardlinsen. En kostnad som den offentliga vården inte anser sig ha råd att finansiera. Då kan medfinansiering vara ett bra alternativ.

Fram till denna vecka har det dock endast varit två landsting, Stockholm och Halland, som erbjudit sina patienter möjlighet att på egen hand lägga till mellanskillnaden mellan standardlinsen och den avancerade linsen. Mot denna bakgrund är det glädjande att vi i majoriteten fattat ett beslut som innebär att även Sörmland kan fogas till de landsting som erbjuder medfinansiering och därmed ökad valfrihet för patienten. Ett beslut med tydlig liberal prägel där vården formas efter den enskilde individens behov.

Annons

2 Responses to Ökad valfrihet i Sörmland

  1. peacecreek skriver:

    Jag anser att det behövs en översyn av skattesystemet. En ny överenskommelse. FP +S gjorde ett bra jobb tillsammans 1993 (?).
    Avdragsproblematiken måste belysas bättre. Nya grepp behövs. Fler avdragsmöjligheter bör övervägas. Restaurangmoms, reducering av arbetsgivaravgifter, ROT och RUT m fl bör utökas med avdrag för tandvård, sjukresor, medicin, besöksavgifter och säkert andra relevanta kostnader. BETÄNK att det är skattade pengar som används för landstingsavgifterna!
    Allt kostar och det är viktigt att medborgarna får se fakta, t ex de verkliga kostnaderna för tex hyrpersonal, materiel och mycket annat. Kostnadsmedvetenhet är viktig.

  2. thomasafbjur skriver:

    För egen del välkomnar jag en översyn av skattesystemet som syftar till att skapa ett robust regelverk som är tydlig och överskådligt för den enskilde individen. Självklart ska det syfta till att öka drivkrafterna för att arbeta men dagens lapptäcke med otaliga särlösningar är inte bra. Summa summarum. En ny blocköverskridande skatteuppgörelse vore välgörande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: