Hållbar utveckling – kostnad idag eller nödvändig satsning för framtiden?

Vid det senaste sammanträdet med landstingsfullmäktige blossade en debatt upp kring den nya Hållbarhetsnämndens vara eller icke vara. Till trots för att nämnden inrättades i och med att fullmäktige fastställde budget 2013-2015 i november förra året. Frågan denna gång handlade om reglementet för nämnden. Detta tog emellertid den politiska oppositionen som intäkt för kritisera nämnden som sådan. Ett agerande som möjligen var en aning märkligt men knappast förvånande.

För mig som är politiskt ansvarig för en verksamhet – sjukvård – som ständigt brottas med vardagens problematik är det inte alltid enkelt att höja blicken och blicka mot framtiden. Min uppfattning är därför att landstinget behöver ett organ som kan fokusera på långsiktighet, kvalitet och effektivitet i arbetet med social och ekologisk hållbarhet. Ett organ som stärker arbetet med mänskliga rättigheter, miljö och klimat, folkhälsa, demokratiutveckling och etik.

Det är viktigt att understryka att Hållbarhetsnämnden inte ska vila på hanen. Tvärtom ska nämnden redan från start vara mycket aktiv i det strategiska arbetet för social och ekologisk hållbarhet. De budgetmedel, 10 miljoner kronor, som landstingsfullmäktige ställt till nämndens förfogande ska nyttjas för strategiska satsningar, enskilda aktiviteter och projekt som stödjer landstingets strävan att bli Sveriges friskaste län år 2025. Ingen Sörmlänning behöver således vara orolig för att en enda krona av de ekonomiska medel som nämnden kan nyttja under 2013 ska användas till något annat än beslut som fattas med goda verksamhetsmässiga och ekonomiska underlag till gagn för medborgarna. Låt arbetet börja!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: