Det öppna landstinget

Idag går det i tidningen Vårdfokus att ta del av hur oppositionsledaren Magnus Leiviks önskemål om att få praktisera i den sörmländska vården hanterats. I korthet handlar det om att Leivik fick ett negativt besked från hälso- och sjukvårdsförvaltningen med motiveringen att det var ”ogörligt” av sekretesskäl. Bakgrunden till detta var en juridisk bedömning som gav vid handen att besök av denna typ skulle kräva samtycke från varje enskild patient. Sedermera visade det sig att så inte var fallet och Leiviks begäran hörsammades.

Min utgångspunkt är att det ska finnas en stor öppenhet när det gäller förtroendevaldas möjlighet – såväl opposition som majoritet – att ta del av den högkvalitativa verksamhet som varje dag bedrivs i Landstinget Sörmland. En syn som även delas av hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem som var oerhört tydlig i Vårdfokus kring värdet av att Leivik och andra politiker intresserar sig för hälso- och sjukvårdens utveckling. Sörmland ska vara det öppna landstinget. Oavsett om det gäller rätten för enskilda individer att välja vårdgivare – privata och offentliga – i andra delar av landet eller för den delen oppositionens möjlighet att praktisera i landstingets verksamheter.

Som hälso- och sjukvårdslandstingsråd välkomnar jag att oppositionsledaren ges möjlighet till praktik i verksamheterna. Det skapar en ökad förståelse och därigenom bättre förutsättningar för oss i den politiska ledningen att föra en konstruktiv dialog med oppositionen kring de utmaningar som landstinget står inför idag, imorgon och i framtiden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: