Det är dags för en tredje pappamånad

I veckan presenterade Statistiska Centralbyrån (SCB) en rapport som visar att jämställdhetsarbetet i vårt land trampar vatten. Det händer inte tillräckligt för att stärka jämställdheten mellan kvinnor och män. En utveckling som är mycket oroväckande.

Under 2011 tog kvinnor ut närmare tre fjärdedelar av föräldradagarna. De senaste 20 åren har kvinnorna minskat sitt obetalda arbete med 1 timme per dygn. Under samma period har männen ökat sitt obetalda arbete med 8 minuter. En skev fördelning som medför negativa konsekvenser för kvinnor när det gäller möjligheten till ekonomisk självständighet. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har visat att varje ytterligare månads föräldraledighet för kvinnan sänker hennes framtida årsinkomst med nära 7 procent. Något som i sin tur innebär att kvinnor endast får 70 procent av männens livslön i form av pension. Kvinnor i vårt land betalar varje dag ett högt ekonomiskt pris för bristen på jämställdhet.

Det är inte rimligt att kvinnor ska tvingas ta merparten av ansvaret för barn och hem under förespeglingen att det handlar om att värna den enskilda individens frihet. Inom den liberala idétraditionen finns ett talesätt som säger: ”Min frihet får aldrig göra någon annan ofri.” Trots detta blir argumentet mot en mer individualiserad föräldraförsäkring allt som oftast att det skulle kringskära den enskilda familjen handlingsutrymme. Tesen som framförs är att det är vid familjens eget köksbord som beslut om föräldradagarna ska fattas. Det är ett sympatiskt förhållningssätt men fakta talar sitt tydliga språk. Utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle går för långsamt. Att värna mannens frihet inom föräldraförsäkringen innebär i realiteten att kvinnans frihet begränsas. Det är inte acceptabelt.

När Folkpartiet utmanade gamla maktstrukturer och drev igenom den första pappamånaden 1995 ledde det till en positiv effekt på uttaget av föräldradagar bland landets pappor. Före den första pappamånadens införande uppgick mäns uttag av föräldradagarna till 6 procent. 2011 hade pappornas uttag nära nog fyrdubblats till 24 procent. Pappor i vårt land vill och kan ta ett större föräldraansvar. Det kräver emellertid politiska beslutsfattare som har modet att genomföra reformer som stödjer ett mer jämställt uttag av föräldradagar. Tjänstemännens centraorganisation (TCO) har lagt fram ett antal förslag i syfte att driva på utvecklingen mot att Sverige ska bli ett mer jämställt samhälle. Förslag som Folkpartiet har all anledning att lyssna noga till. Inte minst gäller det införandet av en tredje pappamånad. En viktig reform som måste prioriteras. Inte imorgon utan redan idag.

Folkpartiet har en stolt tradition i kampen för kvinnor och mäns lika rättigheter. Otaliga är de liberala kvinnor och män som sedan 1800-talet gjort djupa avtryck i den svenska jämställdhetshistorien. Det ska även fortsättningsvis vara en grundläggande liberal uppgift att stärka jämställdheten i vårt land. Det är därför hög tid att Folkpartiet återigen går före och driver igenom en tredje pappamånad. Ytterst handlar det om allas rätt att förverkliga sina livsdrömmar i ett jämställt Sverige.

Annons

One Response to Det är dags för en tredje pappamånad

  1. FP behövs verkligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: