Engagerade medborgare i Trosa

I söndags kväll fick jag möjlighet att träffa ett femtiotal engagerade medborgare som samlats på biblioteket i Trosa. Ämnet för kvällen var framtiden för privat vård på orten. Inför mötet hade farhågor dryftats på såväl nyhetsplats som insändarsidan i Södermanlands Nyheter kring en av de privata läkarmottagningarna i Trosa. Synpunkter hade framförts kring värdet av att den aktuella mottagningen fick fortsätta sin verksamhet som tidigare.

Mitt budskap var tydligt. Det finns inga planer från landstingsmajoritetens sida att säga upp det gällande avtalet med läkaren ifråga. Däremot var jag lika tydlig med att då etableringen är personligt knuten innebär det att enligt gällande lagstiftning är det inte möjligt att ha en vikarie som verkar på mottagningen. Mottagningen blir därmed kvar så länge ägaren av densamma väljer att själv bedriva verksamhet.

Jag lyfte även frågan om möjligheten att etablera en privat vårdcentral i Trosa. Det finns idag alla möjligheter att inom ramen för Hälsoval Sörmland starta upp och driva en vårdcentral i alternativ drift – även i Trosa. En sådan utveckling har under 2010 skett med stor framgång i såväl Flen som Katrineholm. På dessa både orter har de två privata vårdgivare som öppnat sina portar till dags dato listat över 10 000 Sörmlänningar och därigenom skapat förutsättningar för att bedriva en långsiktigt hållbar verksamhet.

Summa summarum. Den privata läkarmottagningen blir kvar och de privata läkare som fanns på plats lovade att fundera vidare kring en framtida etablering av vårdcentral i Trosa. Själv tar jag, efter en givande dialog med engagerade medborgare, med en mängd kloka synpunkter i det framtida arbetet med att utveckla den sörmländska hälso- och sjukvården.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: