Jag blev idag uppringd av en journalist med anledning av gårdagens uttalande från Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Ett uttalande som slog fast att sex av landstingets åtta partier enats om att gemensamt ta ansvar för att återupprätta det politiska förtroende som gått förlorat i kölvattnet av de senaste månadernas arvodesdiskussioner. Den fråga som journalisten ville att jag skulle svara på var följande: Innebär detta att ni vill lägga locket på? Mitt svar var omedelbart och oerhört tydligt – NEJ!
Självklart är det så att massmedia ska granska det politiska skeendet i allmänhet och makthavare i synnerhet. Inte tu tal om annat. Som företrädare för Sveriges enda liberala parti kommer jag alltid att stå upp för den fria pressens centrala roll för ett demokratisk och rättssäkert samhälle. Som medborgarföreträdare kommer jag ständigt att vara redo att förklara och argumentera för mitt partis ställningstagande inför de Sörmlänningar som avkräver svar från mig. Det är emellertid ett obestridligt faktum att alltför länge har politiken i landstinget präglats av att vinna kortsiktiga politiska poäng på den ena eller andras bekostnad. Den öppna debatten kring politiska sakfrågor har ofta fått stå tillbaka. Jag är av den bestämda uppfattningen att medborgarna har rätt att kräva att de politiska partier som finns representerade i landstingsfullmäktige arbetar med deras bästa för ögonen. Att vi som medborgarföreträdare är en röst för de individer som annars har svårt att göra sina röster hörda. Då krävs det att vi tillsammans tar ett gemensamt ansvar. Det är bevekelsegrunden för det uttalande som de sex partierna valt att göra.
Arvodesfrågan ska definitivt inte sopas under mattan och locket ska inte läggas på men vi behöver samtidigt höja blicken och ta itu med de utmaningar som Landstinget Sörmland står inför under den kommande mandatperioden. Hur säkerställer vi en fortsatt högkvalitativ hälso- och sjukvård med god tillgänglighet och bra bemötande? Hur arbetar vi på bästa sätt för att Sörmlänningarna ska få tillgång till en kollektivtrafik som möter de behov som finns? Hur ser vi till att vi har en ekonomi balans som möjliggör en fortsatt utveckling av landstingets samtliga verksamheter? Frågorna är många och medborgarna kommer med all rätt att utkräva svar från oss politiker.
Jag noterar att Eskilstuna-Kurirens ledarsida 15/3 kommenterar ovan nämnda uttalande under rubriken: ”Demokrati stressar”. Ledarskribenten hävdar bland annat att det uttalandet innehåller ”ett stänk av antidemokrati”. Med all respekt för att skribenten drar en lans för mediernas roll när det handlar om att kritiskt granska politiken och dess företrädare vill jag hävda att det uttalande som de sex partierna gemensamt ställt sig bakom är allt annat än ”antidemokratiskt”. Tvärtom innehåller de sex partiernas uttalande ett ställningstagande som tar avstamp i en grundläggande respekt för det demokratiska samtalet. Ett ställningstagande som visar att vi gemensamt vill ta ansvar för att föra en konstruktiv dialog som bidrar till att förädla och förnya landstinget.
Min uppfattning är lika enkel som tydlig. Det fria meningsutbytet ska alltid värnas. Demokrati stressar inte.