Äntligen

På Eskilstunakurirens ledarblogg skriver Susanne Birgersson idag om det glädjande beskedet att regeringen äntligen enats om att utreda hur gömda, papperslösa och asylsökande i Sverige ska få tillgång till sjukvård.

Det är inte acceptabelt att medmänniskor som vistas i vårt land står helt utanför trygghetssystem som omfattar alla andra och det är egentligen märkligt att det överhuvudtaget ska behövas en utredning för att komma fram till den slutsats som lanstingsfullmäktige i Sörmland nådde fram till i mars förra året. I fullständig politisk enighet beslutades då att papperslösa och gömda flyktingar omfattas och ges samma rättigheter som asylsökande i övrigt.

Den hälso- och sjukvård och tandvård som landstinget ansvarar för ska självklart behandla alla patienter i behov av akut eller omedelbar nödvändig vård lika, oavsett betalningsförmåga. Så sker redan i Sörmland. Låt oss nu hoppas att övriga landsting och regioner i Sverige följer efter – lagstiftning eller inte.

Annons

One Response to Äntligen

  1. […] Eriksson, Johan Pettersson, Ulf Nilsson,  Sven-Olov Edvinsson,  Linnéa Darell, Magnus Andersson, Thomas af Bjur bloggar i ämnet. Sociala frågor, vård och omsorg       […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: