Vi har ett gemensamt ansvar

Eskilstunakuriren kommenterar idag på ledarplats http://tinyurl.com/kse6ge den senaste tidens turbulens i landstinget under rubriken ”Sandlåda i landstinget”.

Mot bakgrund av det blogginlägg som jag skrivit i samma ämne http://tinyurl.com/myv7hk är det med viss tillfredsställelse som jag betraktar hur ledarskribenten instämmer i stora delar av den problematik jag tidigare lyft.  Att anklaga varandra för än den ena, än den andra oförrätten är inte till gagn för någon. Varken för medborgarna, vars förtroende vi är satta att förvalta, för den viktiga verksamhet som landstinget bedriver eller för politikens trovärdighet. Jag instämmer således till fullo i ledarskribentens avslutande ord: ”De stora förlorarna är medborgarna som går miste om riktig debatt om sakfrågorna. I förlängningen skapar det misstro mot politiker.”

Låt oss istället fokusera på de relevanta frågorna, på de utmaningar som landstinget står inför idag, imorgon och i framtiden. Oppositionen har en viktig roll att spela i denna process. Det handlar emellertid inte bara om att syna Den nya majoritetens förslag i sömmarna och kritisera oss när det är så befogat. Oppositionen har även en annan uppgift – att formulera en egen politik. Vilka vägval vill oppositionen göra för att säkerställa en god utveckling för landstinget? Vilka idéer och tankar finns hos oppositionen när det gäller hälso- och sjukvården på såväl kort som lång sikt? Detta är berättigade frågor och likväl som oppositionen ska fortsätta att ifrågasätta och problematisera Den nya majoritetens politik kommer jag att förbehålla mig rätten att ställa motfrågor. Min förhoppning är att dessa frågor hädanefter inte kommer att bemötas med argument av typen att jag ”pratar strunt” eller att jag ”är oförskämd” http://tinyurl.com/ofn558. Nu är det upp till bevis!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: