SN är dystra

I dagens ledare i SN http://tinyurl.com/csn7pt kommenterar Olof Jonmyren gårdagens beslut från den nya majoriteten att upphandla Stadsfjärdens VC i Nyköping samt Flens VC. Istället för att fullt ut glädjas åt det faktum att Landstinget Sörmland nu fördubblar antalet vårdcentraler som kommer att drivas i alternativ regi väljer Jonmyren, måhända föga förvånande, att kritisera den nya majoriteten i allmänhet och Folkpartiet i synnerhet för ett senfärdigt agerande. En argumentation som jag finner minst sagt uppseendeväckande. Stadsfjärdens personal har under ett antal år uttryckt intresse för att driva verksamheten vid vårdcentralen i egen regi. Ett otal skrivelser med efterföljande möten har anordnats mellan Stadsfjärdens personal och ledande landstingspolitiker med uteblivet resultat som följd.

 

Det är otvivelaktigt så att frågan har dragits i politisk långbänk. Inte på grund av oklarheter kring rättsläget avseende avknoppning som Jonmyren hänvisar till när han friskriver Regnbågsalliansen från ansvar. Orsaken till det uteblivna beslutet under en lång rad år kan istället stavas saknad handlingskraft och brist på politiskt mod. Jag är den första att erkänna att skuggan även faller över Folkpartiet och Miljöpartiet som en del av den dåvarande majoriteten. Det problematiska för Jonmyren är emellertid att dessa båda partier tagit sitt ansvar och lämnat ett icke-fungerande samarbete. När den nya majoriteten nu levererar i en fråga som bör vara i överensstämmelse med den ideologiska hemvist som SN säger sig företräda är detta enligt Jonmyren inte tillräckligt utan istället letar den ärade ledarskribenten fel och brister. Den formella hanteringen har gått för fort. Hälsoval Sörmland har inte införts på utsatt tid. I det senare fallet väljer Jonmyren att bortse från det faktum att arbetet med den nya ersättningsmodellen skett i nära samverkan mellan majoritet och opposition – något som inte minst manifesterade sig i det besked som samtliga partier i landstingsfullmäktige ställde sig bakom så sent som i tisdags http://tinyurl.com/cgpem3

 

Frågan är vad Jonmyren egentligen förespråkar? Ska jag tolka det som att den nya majoriteten skulle ha låtit Stadsfjärdens engagerade personal vänta ytterligare på ett positivt besked? Var landstingets betänketid som varade i närmare 10 år för snävt tilltagen?

Annons

One Response to SN är dystra

 1. Olof Jonmyren skriver:

  Hej Thomas. Så deppiga är vi inte. Läs rubriken på ledaren en gång till. Vi gillar att Stadsfjärden går över i alternativ regi. Sedan får vi se om det blir personalen som får ta över. Allt beror ju på hur upphandlingsunderlaget formuleras.

  Det är klart att vi tycker att pratet om att ni levererar är väldigt mycket retorik. Men ni är ju betydligt mer aktiva i PR-arbetet än vad den föregående majoriteten var, det är förhoppningsvis något som Alliansen i Sörmland kan lära sig något av. Om det nu blir en sådan på länsnivå.

  Nåja. Faktum kvarstår ju att ni skjutit på införandet av Hälsoval Sörmland två gånger. Den kritiken gäller självklart oberoende av vilka partier som diskuterat ersättningsmodellen. Jag hade gärna sett att ni hade hunnit med att lansera Hälsoval Sörmland vid årsskiftet, enligt det beslut som togs förra sommaren. Då hade ”risken” att personalen förlorar upphandlingen sannolikt eliminerats.

  Men det är på tiden att Stadsfjärden får sin chans – och det är alldeles utmärkt att det förs in goda borgerliga och liberala reformer även under den nya majoritetens fana. Jag ser gärna att fler vårdcentraler får samma utvecklingsmöjlighet.

  Olof Jonmyren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: