Eskilstunakurirens ledarblogg länkar i ett inlägg http://tinyurl.com/bolceq kring höjda statsbidrag eller ej till Socialliberal i Sörmland. Visserligen under skrivningen ”kommun- och landstingspolitiker av alla politiska kulörer” men hänvisningen är tydlig. E-kuriren förkastar tanken om höjda statsbidrag med motiveringen att kommunsektorns omsättning i reala termer aldrig varit högre än idag.
Jag kan ha förståelse för en sådan argumentation. Det är inte rimligt att kommun- och landstingspolitiker, under en högkonjunktur, obehindrat spenderar skattebetalarnas pengar utan att tänka på morgondagen. Det är inte rimligt att kommun- och landstingspolitiker förbiser det berättigade kravet på att samla i ladorna för de kärvare tider som ofrånkomligen alltid följer de goda åren.
E-kuriren beskriver hur kommun- och landstingspolitiker framställer det höjda statsbidraget som ett sätt att kompensera för de lägre skatteintäkterna och frågar sig vad som händer under nästa högkonjunktur när skattebasen blir större. Frågan som ställs är: Kommer dessa politiker då acceptera en frysning av statsbidragen under flera år? Enligt mitt förmenade kan svaret på denna fråga mycket väl vara ett tydligt ja. Den finansiella nedgång som inträffat under de senaste månaderna saknar på många sätt motstycke. En global ekonomisk kris har sköljt över världen och lämnat otaliga offer efter sig i spåren av växande arbetslöshet och fattigdom. För att hitta ett liknande tillstånd som dagens behöver man gå så långt tillbaka i de ekonomiska historieböckerna som till 1930-talets depressionsår. Det är utifrån denna extrema situation som jag tar avstamp när jag vädjar till mina partikamrater i regeringen att agera.
Jag anser inte att det är rimligt att staten, som sitter på en välfylld skattkista, låter kommuner och landsting genomlida en ekonomisk vargavinter med följd att välfärdens kärnområden utsätts för betydande åverkan genom uppsägningar av personal och försämrad kvalitet inom hälso- och sjukvård, skola och barnomsorg. Detta är inte ett försvarbart agerande och om det är så att statsbidragen förblir frysta under nästa högkonjunktur så må detta vara hänt.
Det är nu som de skarpa åtgärderna behöver sättas in.