Historieskrivning är en svår konst för somliga

Marie-Louise Forslund Mustaniemi ondgör sig i ett blogginlägg http://tinyurl.com/dm8kba över mina tankar kring den forna Regnbågsalliansen och dess oförmåga att fatta de nödvändiga beslut som krävdes för att komma tillrätta med en skenade kostnadsutveckling inom främst den sörmländska hälso- och sjukvården. Forslund Mustaniemi hävdar att jag förringar den tidigare majoritetens arbete. Tvärtom. Jag har tidigare uppmärksammat de 18 miljoner kronor som hälso- och sjukvårdsnämnden, under Forslund Mustaniemis ordförandeskap, fattade beslut om i maj 2008. Problemet är att det inte fattades några ytterligare beslut av den kalibern. Samtidigt som landstinget blödde ägnade sig Regnbågsalliansen åt interna stridigheter – inte minst manifesterat genom den moderata hälso- och sjukvårdspolitiker som på egen hand kringskar majoritetens handlingsutrymme i en rad viktiga frågor.

 

Jag tvivlar inte på att Forslund Mustaniemi har en genuin vilja att arbeta för Sörmlänningarnas bästa utifrån sin politiska grundsyn. Det jag däremot hyser stora tvivel kring är Forslund Mustaniemis förmåga att dra lärdom av det som bevisligen inte fungerade i den förra majoriteten. Folkpartiet tog sitt ansvar och lämnade ett ickefungerande samarbete. Att som Forslund Mustaniemi söka skriva om historien för att det ska passa in i en egenhändigt konstruerad verklighetsbild anser jag vara ett minst sagt märkligt beteende. Låt oss vara ärliga och erkänna att med facit i hand är det tydligt att Regnbågsalliansen varken hade tillräcklig kraft eller politiskt mod att ta itu med de utmaningar som landstinget stod inför.

 

Forslund Mustaniemi anser att jag är svaret skyldig kring huruvida Folkpartiet Liberalerna tillhör ”det röda eller blåa laget”. Låt mig då tydligt slå fast att Sveriges enda socialliberala parti förbehåller sig rätten att, utifrån våra grundläggande värderingar, samarbeta med de partier i Sörmland som ställer sig bakom en politik som syftar till att säkra en långsiktigt hållbar ekonomisk och verksamhetsmässig utveckling. Jag är fullständigt övertygad om att det blocköverskridande samarbete som den nya majoriteten i Landstinget Sörmland utgör är den konstellation som har störst möjlighet att lyckas hantera denna svåra utmaning. Det är olyckligt att Forslund Mustaniemi vill gräva skyttegravar mellan de politiska partierna och därför klamrar sig fast vid gamla invanda, och därigenom trygga, strukturer. Jag vill uppmana Forslund Mustaniemi att höja blicken och bedöma såväl partier som deras företrädare utifrån den politik som förs istället för att basera sina antaganden på skralt underbyggda påståenden.

Annons

One Response to Historieskrivning är en svår konst för somliga

  1. Marie-Louise Forslund Mustaniemi skriver:

    Hej Thomas!
    Det är ju val nästa år! Eftersom du och dina kamrater har valt att ingå i en sossestyrds majoritet så var det intressant att ställa just den frågan. Hur tänker folkpartiet liberalerna i landstinget Sörmland inför kommande mandatperiod?
    I ditt inlägg är du tydlig på den punkten; Du är ”fullständigt övertygad” om att ”den nya majoriteten” är bäst på att klara av den uppgiften. Det ska intressant att se om även väljarna delar din uppfattning!
    Hälsn Marie-Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: